Ihmiset keksivät vahingossa ja tahallaan uusia sanoja ja sanontoja. Varsinkin nuoret käyttävät monia sellaisia sanoja, joita vanhempien ihmisten voi olla vaikea ymmärtää. Kieleen tulee uusia sanoja myös sen takia, että yhteiskunta ja esimerkiksi työelämä muuttuu ja tarvitaan uusia sanoja kuvaamaan uusia asioita. Osa sanoista on sellaisia, jotka elävät vain hetken ja ehkä vain pieni joukko ihmisiä käyttää niitä. Toiset sanat vakiintuvat eli useammat ihmiset alkavat käyttää niitä samassa merkityksessä.

Esimerkiksi vuonna 2016 puhuttiin paljon kikystä. Kiky tulee sanasta kilpailukykysopimus, jonka tarkoitus on parantaa Suomen talouden ja työntekijöiden tilannetta. Toinen ajankohtainen sana oli brexit, joka tarkoittaa Britannian eroa Euroopan unionista.

Kotimaisten kielten keskus eli Kotus julkaisee verkossa sanakirjaa, jonka nimi on kielitoimiston sanakirja. Sinne on koottu yli 100 000 hakusanaa. Joka vuosi Kielitoimisto seuraa uusia sanoja ja kerää niitä. Kun uusi sana on tarpeeksi yleinen, se voi päästä mukaan sanakirjaan.

Myös vanhat sanat saavat uusia merkityksiä. Sana pohtia tarkoittaa ajattelemista tai miettimistä. Joskus ennen sama sana liittyi maanviljelyyn. Se tarkoitti tilannetta, jossa maanviljelijä erottaa viljasta jyvän eli tärkeän osan muusta eli roskasta. Kun pohdimme ajatuksissamme asioita, yritämme erottaa hyvät ideat ja ajatukset muusta.

Kieli muuttuu koko ajan. Kieli on tapa, jolla voimme välittää viestin. Se voi olla myös muuta: oman itsensä tai meidän identiteetin tekemisen väline, tunteiden ilmaisun väline tai vaikka runoratsu. Siksi kieli elää meidän kanssamme ja meitä varten.

Kommentit

Sauli Risku

Kyllä, juuri näin Eliisa,
Monet nuoret ja lapset käyttävät esimerkiksi peli- tai tietokoneharrastukseen liittyen niin ihmeellistä kieltä ja ”epäsuomalaisia” ilmaisuja, että ulkopuolinen ei juurikaan voi ymmärtää mistä puhutaan ja mitä pelissä tehdään tai tapahtuu (englannin kieliset sanat, pelin omat sanat ja sanonnat sekoittuvat sopaksi)
Lasten ja nuortenkin on hyvä osata käyttää myös selkopuhetta ja selkokieltä, jossa lauseen rakenne on ymmärrettävä,
T. Sauli

Kommentoi