Surullinen lapsi katsoo kameraan

 

Kaikenlainen lapsiin kohdistuva väkivalta on kielletty maassamme. Suomessa kiellettiin vuonna 1984 lapsen ruumillinen rankaisu eli esimerkiksi selkäsauna tai piiskaus, kun hän on tehnyt jotain väärin.

Lasta ei saa kurittaa lyömällä, vaikka vanhempi kiivastuisi kuinka paljon.

Lastensuojelun keskusliitossa valmistui vuonna 2008 tutkimus, jonka mukaan joka neljäs suomalainen hyväksyy edelleen lapsen ruumiillisen kurituksen. Asenne on muuttunut koko ajan kielteisemmäksi. Vielä 1980-luvulla melkein puolet hyväksyi ruumiillisen rankaisun.

– Kehitys on oikeansuuntaista. Emme kuitenkaan voi olla tyytyväisiä, kun joka neljäs edelleen hyväksyy lapsen kurituksen ruumiillisesti. Itse en puhu lapsen kurittamisesta vaan lapseen kohdistuvasta väkivallasta, sanoo tutkija Heikki Sariola Lastensuojelun Keskusliitosta.

– Kaikenlainen lapseen kohdistuva väkivalta on kielletty. Sen muotoihin kuuluvat lyöminen, potkiminen, nipistäminen, tai tukistus. Lapselle ei saa tuottaa tahallista kipua, se on yksinkertaisesti kielletty Suomen laissa.

– Toki on sallittua ottaa lapsi mukaansa ja kantaa pois tarpeen vaatiessa. Jos pieni lapsi esimerkiksi kieltäytyy tulemasta kotiin hiekkalaatikolta, on tietysti sallittua nostaa hänet pois sieltä ja viedä kotiin vastoin tahtoa.

Heikki Sariolan mukaan Suomi on varsin turvallinen maa lapselle moniin muihin maihin verrattuna. Meillä kiellettiin lapsen ruumiillinen kurittaminen ensimmäisten maitten joukossa.

Osalla maahanmuuttajista saattaa olla erilainen suhtautuminen lapsen kuritukseen kuin suomalaisessa kulttuurissa.

– Toki osa maahanmuuttajista voi hämmästyä, koska kurittaminen on hyväksyttyä niin monissa maissa. Lapsen kurittaminen ruumiillisesti ja sen perustelu kulttuurisilla seikoilla on kuitenkin pötypuhetta. Laki koskee meitä kaikkia.

On yksinkertaisesti kiellettyä lyödä tai tuottaa muulla tavalla kipua lapselle.

Teksti: Maria Österlund
Teksti tarkistettu: 2.12.2013.