Koululaisten kesäloma loppuu elokuun puolessa välissä, kun koulut avaavat jälleen ovensa. Suomessa toimii noin 2 500 peruskoulua, joissa opiskelee satoja tuhansia oppilaita. Tänä vuonna koulun aloittaa vähän yli 60 000 ekaluokkalaista. Kaiken kaikkiaan Suomen peruskouluissa opiskelee runsaat puoli miljoonaa koululaista.

Peruskoulun tarkoitus on antaa lapsille sellaiset perustiedot ja -taidot, joita jokainen suomalainen tarvitsee elämässään. Peruskoulun aikana opitaan muun muassa lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Peruskoulussa opiskellaan myös monia muita tärkeitä aineita kuten esimerkiksi historiaa, biologiaa, käden töitä ja urheilua.

Suomessa kaikki lapset ovat oppivelvollisia. Se tarkoittaa, että kaikkien Suomessa asuvien lasten ja nuorten on opiskeltava. Koulupakkoa ei ole: lapset ja nuoret voivat opiskella joko koulussa tai pätevän opettajan kanssa kotona. Suurin osa suomalaisista lapsista käy kuitenkin koulua. Autoilijoiden on syytä olla varovaisia, kun pienet koululaiset aloittavat koulutiensä. Lapset eivät osaa varoa autoja ja muuta liikennettä.