Vappua vietetään 1. toukokuuta. Vappu on perinteisesti ollut suomalaisten työläisten juhla, mutta nykyään se on monille lähinnä kevään alkamisen juhla. Vappu on myös ylioppilaiden juhla, ja siksi monet ylioppilaat käyttävät vappuna valkoista ylioppilaslakkia.

Vappuperinteitä on monenlaisia. Monissa kaupungeissa järjestetään työläisten vappumarsseja. Helsingissä päivää ennen vappua eli vapunaaton kohokohta on Havis Amanda -patsaan lakitus Esplanadin puistossa. Lakitus tarkoittaa sitä, että ylioppilaat pesevät patsaan ja laskevat sen päähän ylioppilaslakin. Varsinkin lapsille vappu on myös karnevaalijuhla.  Vappumarkkinoilla myydään erilaisia karnevaalitavaroita kuten esimerkiksi ilmapalloja, leikkitorvia, naamareita ja vappuhuiskuja.

Suomalaiseen vappuperinteeseen kuuluvat myös hyvä ruoka, sima ja kuohuviini. Jälkiruokana suomalaiset syövät tippaleipiä. Monet koristelevat kotinsa iloisen värisillä ilmapalloilla ja serpentiineillä. Vapunpäivänä monet suomalaiset tapaavat toisiaan vappulounaalla. Ravintolat ovatkin yleensä silloin täynnä, joten kannattaa varata pöytä etukäteen.