Tupakantumppeja

Melkein puolet tupakkaa polttavista ihmisistä yrittää joka vuosi päästä eroon tupakasta. Kaikki eivät onnistu lopettamisessa ainakaan heti, mutta sinnikkyys tuottaa kuitenkin tulosta.

Tupakoinnin lopettaminen vaatii ihmiseltä voimakasta omaa halua ja päämäärää. Tupakoitsijan läheiset voivat auttaa lopettamisessa tukemalla ja kannustamalla. Apua ja neuvoja voi kysyä myös terveyskeskuksista. Tärkeintä onnistumisen kannalta on kuitenkin oma selkeä päätös.

Tupakoitsija on riippuvainen tupakasta monella tavalla

Tupakkaan syntyy nopeasti riippuvuus. Ihmisen keho tottuu nikotiiniin ja alkaa kaivata sitä. Joissakin tutkimuksissa nikotiiniriippuvuus on todettu jopa yhtä voimakkaaksi kuin riippuvuus koviin huumeisiin. Fyysisen riippuvuuden lisäksi tupakkaan syntyy usein voimakas tapariippuvuus. Se tarkoittaa sitä, että ihminen tottuu polttamaan tupakkaa joissakin tilanteissa, esimerkiksi kahvitauolla.

Myös emotionaalinen ja sosiaalinen riippuvuus vaikeuttavat lopettamista. Emotionaalinen riippuvuus tarkoittaa sitä, että tupakointiin liittyy hyviä muistoja, eikä niistä halua luopua. Sosiaalinen riippuvuus taas merkitsee sitä, että esimerkiksi jossain joukossa on helpompi olla mukana kun tupakoi, koska muutkin tupakoivat.

Laastarit ja purukumi avuksi

Tupakoinnin lopettamista helpottamaan on kehitetty monenlaisia hoitoja. Tavallisimpia ovat Suomessa ihoon kiinnitettävä nikotiinilaastari sekä nikotiinipurukumi. Molemmat helpottavat ihmistä pääsemään yli vaikeimmasta ajasta, kun hänen tekee mieli tupakoida.

Moni kuolee tupakointiin

Tupakointi aiheuttaa terveydelle monia ongelmia. Usein tupakointi aiheuttaa keuhkosairauksia ja yskää. Tupakointi aiheuttaa myös monia syöpäsairauksia, esimerkiksi keuhkosyöpää. Lisäksi tupakointi laskee fyysistä kuntoa, ja esimerkiksi iho kärsii tupakoinnista.

Tupakointi on yhä johtava kuolinsyy koko EU:ssa. Suomessa tupakka aiheuttaa 14 prosenttia kuolemantapauksista. Koko maailmassa tupakkaan kuolee joka vuosi yli viisi miljoonaa ihmistä. Se tarkoittaa, että tupakointiin kuolee vuosittain saman verran ihmisiä kuin Suomessa on ihmisiä yhteensä.

Monet nuoret äidit tupakoivat myös raskauden aikana

Kaksi raskaana olevaa naista.

Suomalaiset nuoret äidit tupakoivat paljon raskauden aikana. Nuorista odottajista jopa melkein puolet saattaa tupakoida odottamisen aikana. Kaikista äideistä raskauden aikana polttaa noin 15 prosenttia.

Lapsen terveyden kannalta tupakointi pitäisi lopettaa viimeistään 1–3 kuukautta ennen raskautta. Raskauden aikana odottava äiti ei saisi polttaa lainkaan.

Tupakansavun kolme haitallisinta ainetta sikiölle ovat häkäkaasu, nikotiini ja raskasmetallit. Näistä erityisen vaarallinen on häkäkaasu. Se aiheuttaa lapselle hapenpuutetta. Jo 2–3 savukkeen polttaminen päivässä aiheuttaa sikiölle jatkuvan häkäpitoisuuden. Samalla sikiön normaali kasvu saattaa vaikeutua.

Teksti tarkistettu 2.12.2013.