Työelämä

Suomessa miehillä ja naisilla on samanlaiset mahdollisuudet hankkia ammatti ja työpaikka. Naisetkin ovat yleensä töissä kodin ulkopuolella.

Jos työtä on vaikea saada, kannattaa ottaa selvää työttömien yhteisestä toiminnasta.

Oma yritys

Työvoimatoimistosta saa tietoa oman yrityksen perustamisesta. Myös työnantajat voivat asioida työvoimatoimistossa.

Maahanmuuttajien yritykset voivat saada rahoitusta samalla tavalla kuin suomalaiset yritykset. Suomen valtiolla on oma rahoitusyhtiö Finnvera Oyj. Se voi myöntää takauksia ja vientitakuita.

Lisätietoja internet-osoitteesta: www.finnvera.fi

Työvoimatoimiston palvelut

Työvoimatoimistot ovat Suomen valtion virastoja. Ne auttavat seuraavissa asioissa:

  • työnhaku
  • työttömyysturva
  • ammatinvalinta
  • urasuunnittelu
  • koulutus
  • yrittäjäksi ryhtyminen.

Joissakin työvoimatoimistoissa (yleensä suurissa kaupungeissa) on virkailijoita, jotka auttavat vain maahanmuuttajia eli he ovat erikoistuneet maahanmuuttajien palveluun.

Työnantajat ilmoittavat suuren osan avoimista työpaikoista työvoimatoimistoon. Työvoimatoimiston työnvälityksessä voi hoitaa asioita työvoimaneuvojan kanssa tai itsenäisesti, itsepalveluna. Työvoimatoimiston palveluista ei tarvitse maksaa mitään. Työvoimatoimiston työnvälitykseen voi ilmoittautua työnhakijaksi, jos on työtön. Työnhakijaksi voi ilmoittautua myös silloin, jos on työssä ja etsii uutta työpaikkaa.

Jos tarvitsee työttömyysturvaa eli työmarkkinatukea tai työttömyyspäivärahaa, täytyy ilmoittautua työnhakijaksi työvoimatoimistoon. Kun henkilö on ilmoittautunut työnhakijaksi, hän saa työvoimaneuvojan apua työpaikan etsimisessä. Myös työlupa-asioista saa tietoa työvoimatoimistoista.

Työtä voi etsiä työvoimatoimiston kautta, mutta myös muuten, esimerkiksi lehti-ilmoitusten avulla ja soittamalla suoraan työnantajille.

Työvoimatoimisto järjestää työnhakukursseja. Niillä opetetaan, miten työpaikkaa haetaan. Työnhakija voi myös soittaa puhelinnumeroon, josta saa opastusta ja palvelua. Tämän puhelinlinjan nimi on Työlinja. Työlinjaan voi soittaa maanantaista torstaihin klo 8–17 pe ja perjantaina klo 10–17. Puhelun hinta on asiakkaan oman operaattorisopimuksen mukainen.

Työlinjan puhelinnumero:  0295 020 700

Työvoimatoimiston palveluista ja työministeriön palveluista voi kysyä myös sähköpostilla osoitteesta tyolinja@te-toimisto.fi.